Reisverslag Corderius, juni 2014

Corderius college aan het werk in Pír, Roemenië

Reisverslag Corderius, juni 2014

“ Werken aan jezelf door te werken voor een ander “ is al jaren de slogan van de Roemenië reis van  het Corderius College. Dit jaar voor het eerst in Pír , een klein  dorp 30 kilometer over de Hongaarse grens.  Gipsymission Nederland heeft ons in contact gebracht met de plaatselijke contact persoon László Dan.  In November 2013 hebben twee collega’s  een kennismakingsbezoek gebracht en afspraken kunnen maken.

In de week van 4 t/m 11 mei zijn  26 leerlingen en 5 docenten aan het werk geweest  aan dit nieuwe projekt. De verwachtingen en doelstellingen die we hadden voorafgaande aan deze reis zijn meer dan uitgekomen.  We werden op zondag 4 mei hartelijk welkom geheten door de zigeuner gemeente van Pír in een speciale kerkdienst. Ondanks de taalbarrière , er wordt Hongaars gesproken waren de contacten na afloop hartelijk.,we voelden ons direct echt welkom. De hele week was Kristóf aanwezig om te tolken van Hongaars naar Nederland en andersom.

We hebben:

– twee klaslokaaltjes weten te realiseren (lambrisering, glasvezelbehang op de muren, sauzen, laminaatvloer gelegd, buitenkant van de kerk geverfd)  In deze lokaaltjes kan inseptember het “afterschool program” starten. Elke zondag kunnen deze lokaaltjes ook al gebruikt worden voor de zondagsschool.

– 5 dagen kinderwerk gedaan met de kinderen uit het dorp.

– de lagere school bezocht en daar en passant 37 setjes schoolmeubilair kunnen brengen en andere schoolspullen zoals, schriften, schoolbordkrijt etc.

– op de kleuterschool 25 kinderen erg blij gemaakt met een klein speelgoedpakketje

De gastvrijheid van de zigeuner gemeente bleek o.a. uit de heerlijke zelfgemaakte koeken, gebakjes etc. die elke dag door een paar dames van de kerk gebracht werden.  Op vrijdag werd ons een lunch aangeboden en sloot bedankte onze contactpersoon László Dan van gipsy-mission  Hungary  de leerlingen voor hun inzet en benadrukte dat het bijzonder is dat jonge en oud van verschillende achtergrond elkaar deze week heeft ontmoet en elkaar heeft geholpen.

Al met al een heel bijzondere onvergetelijke ervaring voor ons en de mensen, kinderen in Pír.  Voor volgend jaar zijn de eerste afspraken alweer gemaakt want dit project krijgt zeker een vervolg.

J.Roos, Reisleider, Corderius College te Amersfoort.