Reisverslag Ichthus, september 2013

Verslag reis Ichthusgemeente naar Mezövári

Reisverslag Ichthus, september 2013

Dag 1 en 2 (De reis)

Na koffie en gebed vertrokken van de Ichthuskerk. Bart liet dit fijn weten aan de bewoners rondom de kerk door even goed te toeteren. De twee busjes waarin we reden bleken lekker ruim te zijn. In de ene bus werd luidkeels gezongen, in de andere bus wist Freek interessante informatie te geven over de omgeving: “Links een geluidswal, rechts een geluidswal, wat wil je nog meer?!”. Veel plaspauzes zijn gemaakt. Bij de één hebben we een heerlijk ijsje gegeten op de kosten van Oma Bouwmeester, en bij de andere zijn we door weer en wind naar de wc gerend. Om 7 uur ’s avonds kwamen we aan in Wenen. Na veel moeite hadden we de busjes in de krappe ondergrondse parkeerplaats gereden, waar ze ook gelijk weer uitgereden mochten worden. We hadden niet gereserveerd… De busjes werden verplaatst naar een andere parkeerplaats waarna we zijn doorgegaan naar de Schnitzel King. Wat is een reisje naar Wenen zonder Wiener Schnitzel? Tijdens deze hoogstaande maaltijd werd Janny gebombardeerd tot het oogappeltje van Freek. Daarna hebben we nog met het grootste deel van de groep op het terras geborreld en vervolgens bijna weggewaaid. Het werd tijd om te gaan slapen.

Rond een uur of 3 vonden Kim en Zoi het zo warm dat zij de deur openzetten. Tegelijkertijd droomde Loes dat het tijd was om op te staan, zag de open deur en zei: “Heehhh?!”. Om inbraak te voorkomen heeft ze de deur maar gauw weer gesloten. Om half 8 zaten we weer fris en fruitig aan het ontbijt in het Hostel en we zijn vlot doorgereden via Boedapest (was erg mooi!) naar Oekraine. Bij de grens mochten we na een uur wachten verder naar onze slaapplaats in Berecszesz. Spullen gedumpt, gedouched en lekker uit eten geweest in het gezelschap van 5 Canadese dames. De 5 dames zijn goed vermaakt door Elbert, helaas zonder resultaat… Na het eten de dag afgesloten en dit verhaal geschreven. Foto’s volgen hopelijk snel!

Dag 3

Vandaag hadden we de eerste werkdag. Na een goed ontbijt reden we naar Mezovari waar we het vrijwilligerswerk de komende dagen zullen verrichten. De reis duurde iets langer dan verwacht vanwege de vele gaten in het wegdek. We werden daar hartelijk ontvangen door Magduska en haar gezin. Na de dagopening me tkoffie zijn de mannen de geulen in het terrein gaan dichtscheppen en zijn de vrouwen onkruid gaan wieden en het terrein kindvriendelijk (zonder stenen) gaan maken. De meiden zijn bij de zingeunerkinderen gaan kijken op het kinderverblijf. We hadden op 110 kinderen gerekend, helaas waren het er maar twaalf vanwege een hepatitis uitbraak. Veel kinderen mogen hierdoor niet meer langskomen zonder weer gezond te zijn verklaard door een dokter. De kinderen (3 tot 6 jaar) die er wel waren, waren zeer onder de indruk van hun nieuwe bellenblaas! Ook hebben ze leren touwtje springen. Rond twaalf uur gingen de kinderen lunchen en slapen tot 3 uur. Wat ons opviel was dat het gezongen gebed verdacht veel leek op het “Zie, ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…”. De meiden gingen weer terug voor een eigen lunch, verzorgd door Magduska en haar team. Nadat iedereen volop had genoten van de goedvullende soe, bleken er nog twee gangen te zijn met borden pasta en pruimenkoekjes. Meer dan genoeg en verhongeren zullen we dus zeker niet! na de lunch is er nog verder gewerkt en zijn we rond 5 uur weer naar huis gegaan. Onderweg naar Berecszesz (Berehove) probeerde Bart voor de zoveelste keer zwerfhond op het menu te krijgen door ‘een poging tot’ aanrijding. Gelukkig ook zonder resultaat.

Dag 4, 1 augustus

Om half 8 zaten we weer fris en fruitig aan het ontbijt en kregen we drie gigantische omeletten voorgeschoteld. Daarna zijn we gauw naar Mezövári gereden en hebben we allemaal keihard gewerkt. De geul is afgegraven en twee duikers zijn geplaatst. Zelfs met hulp van een aantal vrouwen. De kelder is opgeruimd en gewit. De kinderen hebben leren kleien en badmintonnen, wat ze erg leuk vonden! In Negyberg hebben we gedineerd in een school waar we de Canadezen weer zagen. Na de maaltijd hebben we een Hongaarse kerkdienst bijgewoond en zijn we naar Berecszesz terug gegaan om te gaan slapen, na een lange dag intensieve arbeid.

Dag 5, 2 augustus

Weer goed uitgerust konden we weer aan het werk. De geul is afgerond en een deel van de kelder is klaar en de serre van het gebouw is opgeruimd en gedeeltelijk geschuurd. De kinderen waren weer blij om ons te zien en hebben met veel enthousiasme gekleid en touwtje gesprongen. Om 2 uur ´s middags zijn Maxime, Esther en Andrea wezen kijken bij een tienerbijbelstudie voor zigeuners. De Bijbelstudie werd gegeven door twee jonge volwassenen, waarvan een priester die gelukkig ook Duits kon. We hebben weer gegeten in de school en daar waren alweer de Canadezen, tot onze verrassing. Elbert heeft zowaar het nummer van twee Canadese dames gescoord, dus toch nog resultaat. Dit is vastgelegd op foto . We zijn daarna naar een multifunctioneel centrum gebracht wat eerder al door Gipsy Mission is gebouwd. Het gebouw wordt o.a. als kerk en school gebruikt. Daarna zijn 9 van ons, die het nog niet gezien hadden, met David (een pastoraal werker) mee gegaan naar een zigeunerdorp. Het was daar een stuk armoediger en de kinderen waren minder goed verzorgd dan op het kinderdagverblijf. Het was voor ons een hele ervaring om de echte armoede te zien. Dat geeft ons een extra idee waar we het werk voor doen en dankbaarheid voor wat voor rijkdom wij zelf hebben. De zigeunerkinderen vonden het een hele ervaring dat er westerse mensen door hun dorp liepen. We werden snel omringd door een horde kinderen die handjes wilden vasthouden en van een stukje rennen in een slinger helemaal blij werden. We hebben een van de woningen van binnen gezien. Dat was nog redelijk in verhouding met de rest van de huisjes. Afscheid was moeilijk, want het liefst neem je al de kinderen mee om voor te zorgen! We zijn weer naar huis gegaan en hebben we ervaringen gedeeld aan de groep die niet meeging naar het dorpje. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Dag 6, 3 augustus

Vandaag hebben we lekker uit kunnen rusten. We hebben een plaatselijke markt bezocht en bij het diaconaal centrum gezeten. Het was ontzettend warm vandaag!

Dag 7, 4 augustus

Zaterdagavond heeft de helft van de groep afgesloten met een gezellig potje poolen in de plaatselijke pub, een groot succes! Zondag zijn we met z´n allen naar de kerk in Mezövári geweest. Wat bijzonder in onze ogen was, was het feit dat kinderen, mannen en vrouwen gescheiden zaten. We hebben ook een doop mogen zien in deze dienst. Het gaat er allemaal net iets anders aan toe dan wat wij gewend zijn. Aan het eind van de dienst heeft Andrea namens ons de gemeente verteld wat wij hier doen en wat ons doel is, daarna hebben we met z´n allen in canon `Zoek eerst het koninkrijk van God´ gezongen. Na de dienst hebben we wederom een heerlijke lunch gehad bij Magduska en zijn daarna naar de zigeunerdienst geweest. De dienst was in het kinderdagverblijf en ondanks de warmte was dit ook weer een hele bijzondere belevenis. Na de dienst zijn we het zigeunerdorp van Mezövári ingelopen, daarvoor hadden we namelijk nog niet veel van het dorp gezien. Eerst hebben we het rijkere deel bekeken en zijn we uitgenodigd door de schoondochter van de ´Gipsy King´ en zijn we overladen met zoutjes, koekjes en frisdrank. Bijzonder om te zien wat voor een eer het is voor hen om ons te mogen ontvangen. Ondanks dat het armere deel van het dorp er toch wel iets beter uitzag dan in Nagybereg was het toch weer schrikbarend. We hebben een huis van binnen mogen bekijken wat in eerste oogopslag er nog wel goed en schoon uitzag, maar als je hoort dat er 14 mensen in dat huis leven en er maar 3 bedden staan is dat wel weer een hele shock. Na de wandeling door het dorp hebben we met Magduska, haar familie en haar team genoten van de barbecue en zijn we naar huis gegaan en gaan slapen

Dag 8, 5 augustus

Vandaag is er heel hard gewerkt en dat terwijl het waarschijnlijk tegen de 40 graden was in de middag. ´s Morgens hebben we tijdens het kinderwerk een laken beschilderd met de kinderen en weer heerlijk buiten gespeeld. Ondanks de problemen met de cementmolen is het laatste cement in de bekisting, van het waterhuisje, geschept. De serre is geschuurd en het eerste laagje verf zit er al weer op, ook in de kelder is veel werk verzet. In onze ogen een zeer productieve dag. `s Avonds hebben we met het grootste deel van de groep weer een gezellig potje poolen gespeeld.

Dag 9, 6 augustus

Ook vandaag is er weer hard gewerkt. Bij het kinderwerk is er druk geschminkt en ook wij hebben van de kinderen prachtige kunstwerken op onze gezichten gekregen. Hierna hebben we met een groepje een Hongaars kinderdagverblijf bekeken, dit verblijf is veel groter dan het verblijf van de zigeuners. Er zit dus duidelijk verschil tussen de bevolking van het dorp en de zigeuners. Rondom het gebouw waar we aan werken zijn er weer grote vorderingen gemaakt met schilderwerk. We hopen het morgen zo ver mogelijk af te krijgen, omdat het officieel de laatste werkdag is.

Vandaag was de laatste werkdag en de laatste dag met de kinderen. De serre is bijna helemaal geverfd en het balkon schiet ook al aardig op! Morgen zal nog een klein groepje mensen de laatste loodjes afleggen. Afscheid nemen van de kinderen vonden we allemaal een erg raar idee. Het idee dat je er niet meer terugkomt. Erg jammer! We hebben de kinderen uitgebreid geknuffeld. De bisschop en de pastoor zijn ook mee wezen helpen met klussen. De bisschop was erg tevreden met al het werk dat is verzet. Morgen rusten we met zijn allen uit voor de reis die gaat komen. Vrijdag op zaterdag zullen we overnachten in Neurenberg en daarna door naar Amersfoort! Tot gauw in Nederland!

 

De Mezövári reizigers van de Ichthusgemeente