GIPSY MISSION

... want hulp verandert!

Update Magduska uit Mezövári, juli 2021

Beste mensen,
Ik zou jullie allemaal willen begroeten vanaf hier in Mezővári. Ik kan wel zeggen dat de zigeuner/Roma-kinderen erg blij waren dat ze tot eind mei eindelijk fysiek les konden volgen op de school en dat het niet nodig was om opnieuw thuis te blijven vanwege de virusregelgeving. De leerlingen van de klas 4c hadden moeite te geloven dat ze voortaan in de bovenbouw van de school zouden studeren en dat hun nieuwe klaslokaal met de nieuwe huis-vorm leraar op de tweede verdieping zou komen. Van deze negen leerlingen gaan er drie naar het 5e leerjaar met zeer goede eindejaarsresultaten.

Een zeer groot deel van de zigeuner-/Roma-kinderen/leerlingen die in de klassen 1-2-3-4 waren ingeschreven, volgden tijdens het voorjaarssemester zeer regelmatig ochtendlessen en ook middaglessen. Het weer in mei was goed genoeg voor ons om naar buiten te gaan voor educatieve activiteiten. Te midden van de vele verschillende spellen die we speelden, maakten we tijd om te praten over hoe belangrijk het is om een ​​verbinding met God te hebben en een daaruit voortvloeiende relatie met God. Allerlei vragen hierover kwamen op mijn pad en het was een opbeurend gevoel voor mij om antwoorden te kunnen geven. De woorden vloeiden bijna eindeloos uit de leerlingen en buiten werden we niet onderbroken door bellen, hoefden we niet op de tijd te letten en konden we vrijuit praten en discussiëren.
Helaas zijn er een aantal zieke kinderen die in september onderzocht moeten worden en voorzien moeten worden van medische papieren die hun lichamelijke en geestelijke gezondheidstoestand beschrijven en categoriseren. Via deze procedure zullen ze in september, wanneer de school voor het nieuwe schooljaar opengaat, worden doorverwezen naar specifieke en passende onderwijsondersteunende programma’s. Daarom zou ik om uw gebedssteun willen vragen, zodat ik voldoende geloof heb en wijsheid en leiding van God ontvang om alle moeilijkheden te overwinnen die met zulke kinderen en hun onderwijs gepaard gaan.

De Oekraïense staat blijft wetten aannemen die het leven van zijn burgers altijd moeilijker maken. Enkele maanden geleden is er een wet aangenomen die gezinnen geen financiële steun meer geeft bij het opvoeden van kinderen ouder dan drie jaar. Dit heeft een zeer negatief effect gehad op de levensstandaard van de zigeuner-/Roma-families, die dus grote moeilijkheden hebben om de kosten van het dagelijks leven te dekken, op het gebied van voedsel, medicijnen, kleding en nutsvoorzieningen.

De eindexamens aan het einde van het jaar zijn op de school afgerond en nu is het tijd om een ​​algemene schoonmaak van het schoolgebouw en de renovaties en verplichte zomerschilderingen van de klaslokalen uit te voeren, dit zijn allemaal dingen waarvoor de hulp van de Nederlandse broeders zijn nodig en zouden zeer op prijs worden gesteld(?)!

Magduska

Leave a Reply