GIPSY MISSION

... want hulp verandert!

Situatie in Roemenië en bij de projecten

Roemenië zit al sinds 11 maart in een complete lockdown. Bij hen is de lockdown veel strenger dan bij ons. Zo heb je nog steeds een bewijs nodig om naar de supermarkt of naar de apotheek te gaan, en er is sinds maart een avondklok ingesteld.

De scholen zijn ook nog gesloten. De gezondheidszorg is ronduit slecht, zeker in het westen van Roemenië waar onze projecten zijn. Er is zo’n een tekort aan beschermingsmiddelen in de ziekenhuizen, dat zelfs specialisten en verpleegsters niet meer gaan werken.

Het is een ramp voor de zigeuners. Geen werk, geen inkomen. Ook veel Roemenen die voorheen in Europa werkten, zitten nu zonder werk en zonder inkomen.

Er is door deze situatie weer veel armoede, met alle gevolgen van dien in de gezinnen.

De verwachting is dat dit zeker nog de maand mei gaat duren en waarschijnlijk ook de  maand juni. Gelukkig worden er weinig sterfgevallen ten gevolge van corona gemeld, maar je kunt je afvragen of de cijfers reëel zijn.

De pastors hebben wel wat bewegingsvrijheid en ze bezoeken de zigeuners. Ze proberen op die manier contact te houden met de families en de zigeunergemeenschappen om hen zoveel mogelijk te bemoedigen en Gods zegen te brengen. Ze realiseren zich ook heel goed dat ze daarbij risico lopen op besmetting………… 

Leave a Reply