Het verhaal van László Dan

MIJN ROEPING IS OM DE ZIGEUNERS TE DIENEN.

Het verhaal van László Dan

DIT IS HOE IK VORM GEEF AAN MIJN EVANGELISATIE ONDER DE ZIGEUNERS. MIJN HOOP EN ZORGEN VOOR HUN LEVEN EN HUN TOEKOMST.

Pict. 1: Communion with my wifeGod zette me 27 jaar geleden op het pad om zigeuners te helpen. Mijn oudere broer en zijn vrouw adopteerde, naast hun eigen 7 kinderen, nog 5 zigeuner kinderen. Dat was het moment dat ik me realiseerde wat het betekent om  “zigeuner” te zijn. Ik zag van dichtbij de omgeving waar zij uit bevrijd waren en realiseerde me wat het betekende om op te groeien in een christelijk gezin. Ik ben nu zo langzamerhand 30 jaar getuige en deel van hun leven en zie wat God kan doen in het leven van zigeuners wanneer wij, zijn dienaren, gehoorzamen en ons leven aan Hem wijden.

Pict. 2: Service in Albis with Pastor Béla Ferenczi

Ik begon mijn theologische studie in 1989 en vanaf dat moment nam ik steeds deel aan evangelisatie acties in de armste zigeuner dorpen en buurten. Ik diende tussen de zigeuner kinderen in zorginstellingen en tijdens mijn theologische studie heb ik 2 jaar les gegeven aan gehandicapte kinderen, waaronder vele zigeuner kinderen. Tijdens mijn pastorale werkzaamheden, naast de prediking, was ik een sterk gericht op de zigeuners.

Er kwam een grote verandering in mijn werkzaamheden in 2008 toen ik gehoorzaamde aan Gods oproep en ik me volledig ben gaan inzetten voor de Christian Gipsymission Foundation. Vanaf dat moment is mijn leven nog verder verstrengeld met het leven van de zigeuners, met hun vreugde en moeiten.

Pict. 3: Baptism worship with gipsy brothersMijn werkzaamheden onder de zigeuners bestaat uit:

  • Hen letterlijk zoeken en vinden in de verschillende steden en dorpen.
  • Relaties met hen opbouwen. Hen helpen om hun leven te veranderen door hen God te leren kennen.
  • Ik doe alles wat mogelijk is om er voor te zorgen dat de kinderen en jongeren  vooruitgang hebben in hun studies en om ouderen aan het werk te helpen.
  • In de laatste 8 jaar is het ons gelukt om een serieuse organistie, stichting, op te bouwen met dank aan God en de gulle giften van onze donoren. In deze structuur kunnen pastors, leraren en vakmannen belangrijk werk doen onder de zigeuners.

Pict. 4: Preaching the Word in ÉrkÅ‘rös (ChereuÈ™a). The church started a few years ago.Mijn hoop voor de toekomst:

Dat op het gebied van educatie, voor zowel kinderen als volwassenen, een groeiend aantal zigeuners de mogelijkheid hebben om hun leven aanzienlijk te veranderen en zo een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan hun families, kerken en de gemeenschap waarin zij leven.

Ik ben er van overtuigd dat het werk onder de noemer “na-schoolse opvang”, in samenwering met Gipsy Mission Nederland, meer en meer jonge mensen een kans geeft op een opleiding. Hiermee kunnen zij hun leven verbeteren.

De samenwerking tussen Christian Gipsymission Foundation en Gipsy Mission Nederland is een goed voorbeeld en belangrijker nog, een zegen in het huidige werk en voor de toekomst.

Ik getuig met de woorden uit de Bijbel: “Ik ben tegen alles bestand door Hem die mij kracht geeft. ” Phil.4:13

Met liefde en de beste wensen voor allen betrokken bij Gipsy Mission,

László Dan

Pict. 5: Baptism in PelePict. 6: Conference for fellow-workers. (Spring time, 2016)Pict. 7: Performance toward our fellow-workers in the Gipsymission Foundation.Pict. 8: Construction work in Kéc