GIPSY MISSION

... want hulp verandert!

Terugblik op 2022 in Nagybereg door László Tóth

Beste Supporters!
Dierbare broeders en zusters in de Heer Jezus Christus!

Het jaar 2022 bleek een bijzonder moeilijk jaar te zijn voor de mensen die in Transkarpaten wonen. Sinds 24 februari woedt er een oorlog in Oekraïne, die tot op de dag van vandaag het leven bepaalt van de mensen die in het land wonen. Vooral de levens van die mensen die tot dan toe in moeilijke financiële omstandigheden leefden. Dat zijn de leden van de zigeunergemeenschap. Een paar dagen na het uitbreken van de oorlog verlieten veel mensen het land en probeerden in Hongarije of verder naar het westen aan de oorlog te ontsnappen. Ze keerden echter kort daarna terug, toen ze zagen dat er geen gevaar dreigde in Transkarpatië. De oorlogssituatie resulteerde in een moeilijke economische situatie. Er waren geen vacatures, kinderopvangtoeslag werd ingetrokken. Daardoor werd de armoede in het zigeunerkamp nog groter. We zagen dit vooral bij kinderen, velen van hen wisten niet wat ze moesten eten en ook hun ouders konden hen niet helpen.

Al in maart kwam het programma dat voorzag een kom met warm eten waar de kinderen in begonnen de bouw van de zigeunerkleuterschool. Dit programma duurde van maart tot begin augustus. Vijf keer per week gaven we de kinderen een kom warm eten en een boterham, die door het personeel van de zigeunermissie in de keuken van de kleuterschool werd bereid en uitgedeeld. In het weekend hebben we geprobeerd om minstens één gebakje aan de kinderen te geven.

In totaal hebben we in deze periode meer dan 3.500 porties voedsel uitgedeeld, wat we mogelijk hebben gemaakt met uw steun.

Daarnaast hielpen we de mensen die in de kamp met aardappelen en noedels bij twee gelegenheden. We hebben verschillende tonnen aardappelen en verschillende geglazuurde pasta uitgedeeld, zodat elke
familie kan het krijgen. Dat waren ongeveer 80 porties.

Wat nog grotere problemen veroorzaakte, waren ziekten, vooral bij kinderen. Ouders hadden vaak geen geld voor medicijnen voor hun kinderen, en er waren er ook die zich tot ons wendden voor hulp omdat ze aan een ernstige ziekte leden en geen mogelijkheid hadden voor medische behandeling.

We hebben het medicijn voor kinderen en volwassenen bijna 75 keer vervangen en in twee gevallen ondersteuning geboden bij medische behandeling. Een keer voor een longkankerpatiënt en de tweede keer voor een operatie vanwege een geperforeerde blindedarm.

Ook deze hebben we kunnen uitvoeren met de hulp die jullie stuurde, waarvoor we jullie namens de zigeunerbroeders hartelijk willen bedanken!

We willen deze hulp graag voortzetten, want de winter zal moeilijk zijn voor de zigeunerfamilies. Als u dit kunt ondersteunen, dan zijn wij daar blij mee! Moge Gods zegen hun leven in de toekomst begeleiden!

„Laat uw genade over ons zijn, o Heer, precies zoals we op u hoopten.” Psalm 32, 22

Leave a Reply