GIPSY MISSION

... want hulp verandert!

Bestuursreis oktober 2019 – dag 3

Op de derde dag bezochten we de plek waar Gipsy Mission twee projecten vertegenwoordigd: Nagybereg.

Bezoek aan de kleuterschool
Net als in Mezovari bezoeken we in Nagybereg de kleuterschool. Bij deze kleuterschool komen we al meerdere jaren, we weten hoe het hier werkt. Zowel de school als het terrein liggen er ook hier keurig bij. Bij aankomst zijn de kinderen nog bezig met hun ontbijt. De sfeer is goed en de kinderen zien er ontspannen en gelukkig uit. Onderwijzeres Katicia is nog druk bezig met de kinderen. Eigenlijk zou deze kleuterschool er zo één in Nederland kunnen zijn, alleen wordt hier een andere taal gesproken.

Onze begeleider Davis is naast onze gids en tolk tijdens deze reis ook steun en toeverlaat van deze school en de staatsschool, waar het naschoolse programma gegeven wordt. Hij komt regelmatig voor dat David de Roma-kinderen ophaalt in het dorp om naar school te gaan. Als dit niet gebeurd komt het dikwijls voor dat de kinderen niet op komen dagen. Zijn rol is dus erg belangrijk. David heeft een grote acceptatie onder de Roma’s, dat is erg belangrijk in deze cultuur. Op dit moment zit David zijn gezondheid mee, hij wordt hiervoor onderzocht in het ziekenhuis. Onze gedachten en gebeden zijn met hem.

Na het bezoek hebben we overleg met pastor Tóth László. Ook met hem bespreken we verschillende onderwerpen zoals het budget 2020.

Bezoek aan het dorp
Vervolgens brengen we een bezoek aan het nabijgelegen Roma-dorp. In dit dorp wonen veel kinderen. Voor de meeste mensen zal het bijna niet voor te stellen zijn hoe deze huizen eruit zien. Het verschilt per geval maar in bepaalde gevallen zijn de omstandigheden erg erbarmelijk. Ondanks dat zijn de kinderen vrolijk. Sommige kinderen lopen met kleinere kinderen op de arm, ze passen hier op elkaar. Her en der zijn mensen aan het werk, ze pellen walnoten om geld te verdienen.

Ons bezoek geeft ons kracht in onze aanpak met Gispy Mission. Onderwijs is de enige manier om op langere termijn verbetering tot stand te brengen.

Bezoek aan de staatsschool
Na ons bezoek aan het Roma-dorp hebben we een gesprek met de adjunct directeur van de staatsschool. Het belangrijkste probleem wat ter sprake komt is de onregelmatige schoolgang van de kinderen. Het schoolhoofd heeft hier geen oplossing voor klaar liggen. Het is wel een thema waar verder over nagedacht moet worden. Bij het bezoek aan het naschoolse programma, welke ook gegeven wordt door onderwijzeres Katicia, blijkt maar al te zeer hoe groot dit probleem is. In de eerste klas zitten kinderen die nog nooit naar de kleuterschool geweest zijn. Ze kennen geen getallen, kleuren en kunnen zelfs geen veters strikken. Voor de onderwijzer is dit echt een ‘uitdaging’.

Na dit bezoek laten we Oekraïne achter ons en vervolgen wij onze reis naar Roemenië.

Leave a Reply